Voor de harddenkende Rotterdammer

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! Op vrijdag 24 september 2021 ging History Matters van start, een nieuw programma van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Daarin worden maandelijks studenten van Albeda, Zadkine, Hogeschool Rotterdam en andere geïnteresseerden in Theater Zuidplein bijgepraat door historici over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Gemaakt voor en door Rotterdammers, om in gesprek te raken over het koloniale verleden én de doorwerking ervan vandaag in de stad.

Roofkunst is de laatste jaren een hot topic; voor museale en kunstinstellingen, maar ook in het publieke debat. Veel musea in Nederland hebben immers koloniale kunst in bezit – van beelden tot schilderijen en van brieven tot religieuze symbolen. Maar roofkunst is ook een complex begrip, want niet alle koloniale kunst is geroofd. In deze aflevering krijgen we een college van Liane van der Linden en praten we door over het onderwerp in een panelgesprek met medewerkers van het Wereldmuseum, het Fotomuseum, Boijmans van Beuningen en het Maritiem Museum. 

De programmareeks is gebaseerd op het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Hierover verschenen vorig jaar drie boeken: ‘Het koloniale verleden van Rotterdam’, ‘Rotterdam in slavernij’ en ‘Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging’. 

Kijk hier om eerdere edities van de collegetour History Matters terug te zien op Open Rotterdam.

De aflevering wordt live uitgezonden op OPEN Rotterdam TV maar is met een ticket ook live bij te wonen

meer info & tickets