Ga naar de inhoud

Journalistiek Café: Bekroonde Onderzoek Bijstandsalgoritme

Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

Meer informatie over dit evenement

Datum

3 april 2024 van 18:00 – 00:00

Locatie

De Carnisser Keuken
Ebenhaezerstraat 42
Rotterdam

Het is een triomf voor ons allen! Een erkenning voor de vastberadenheid van onze onderzoeksjournalisten en de toewijding van het hele team, inclusief eindredacteur Melissa van Amerongen en Sascha Meijer van OPEN Rotterdam. Ze zijn terecht ongelooflijk trots op hun prestatie.

Het onderzoek, dat de derde prijs heeft gewonnen van de prestigieuze Philip Meyer Journalism Award, illustreert de kracht van samenwerking tussen Vers Beton, OPEN Rotterdam, Lighthouse Reports en Wired Magazine op internationaal niveau. Uit het juryrapport: “De jury merkte op hoe zelden nieuwsorganisaties toegang krijgen tot deze vaak eigendomslijnen van code, en hoe belangrijk ze zijn om overheden verantwoordelijk te houden voor hun acties.”

Fouten maken is menselijk, maar leren en veranderen is waar het om draait. Rotterdam liep voorop met het gebruik van een algoritme bij de opsporing van bijstandsfraude, maar dankzij het onderzoek hebben we kritisch kunnen kijken naar de mogelijke gevolgen. In 2021 stopte de gemeente met het gebruik van het risico-inschattingsmodel.

Mis deze kans niet om meer te weten te komen over het boeiende werk van deze prijswinnende datajournalisten. We zien je graag op 3 april in het Journalistiek Café in De Carnisser Keuken aan de Ebenhaezerstraat 42 Rotterdam! 👩‍💻📈
Reserveer een vegetarisch maaltijd via [email protected] of 06 476 053 63.

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen