Ga naar de inhoud

Judith Koelemeijer over ‘Etty Hillesum: het verhaal van haar leven’

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.

Meer informatie over dit evenement

Datum

15 februari 2023 van 20:00 – 21:15

Locatie

Erasmus Universiteit
Senaatszaal Erasmus Building (voorheen gebouw A)
Rotterdam

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk, welke vrouw gaat schuil achter haar mooie woorden? Deze prachtige biografie geeft een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken.

Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen. Koelemeijer biedt ons een meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen.

Erasmus Universiteit

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Elma van Boxel (ZUS) verzorgt dit jaar de Openingslezing van de Rotterdam Architectuur Maand. Haar lezing ‘Rotterdam, het Roer Radicaal om’ is een gedachtenexperiment over de toekomst van de stad.Van Boxel neemt je mee in haar kijk op Rotterdam, zoals die zich in de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda