Voor de harddenkende Rotterdammer

Door met beleidsmakers, kunstenaars, milieuactivisten, bewoners, watermanagement experts en baggeraars in gesprek te gaan, onderzoeken we de Nieuwe Maas als niet-menselijke levensvorm en de mogelijkheid tot een eigen rechtspersoonlijkheid. Deze reeks gesprekken vormt de basis voor een langdurig artistiek onderzoek naar de toe-eigening van de rivier en hoe we hier via artistieke middelen een stem aan kunnen geven.

1. De rivier van binnen

Datum: Zaterdag 24 september
Locatie: Van Oord, Schaardijk 211, Rotterdam (ook toegankelijk per boot vanaf het Eiland van Brienenoord, Piet Smitkade, afvaart elk uur tussen 12.30 uur en 17.30 uur)
Het werk is te bezoeken tussen 12.30 – 18.00 uur
Inhoudelijk programma: 15.00 – 17.00 uur

Moderator: Renée Rooijmans
Met: Mark van Koningsveld (professor Ports & Waterways | Van Oord, TU Delft), Esther Blom (mede-directeur ARK Natuurontwikkeling), Maud van den Beuken (beeldend kunstenaar)
In de eerste van de serie Groot Water reist langs de Nieuwe Maas onderzoeken we de natuurlijke loop van de rivier en haar sedimentatieprocessen in tegenstelling tot de ‘basisvorm’ van de rivier die in stand wordt gehouden. Tijdens het 150 Jaar Vooruit Festival binnen het programma van 150 jaar Nieuwe Waterweg, gaan we op het bedrijfsterrein van baggermaatschappij Van Oord in gesprek met een ingenieur, rivierdeskundige en landschapsarchitect over de rivier als een architectuur.

Let op, wijziging van het programma (zie onder):
Door omstandigheden is het programma van 1 oktober en 8 oktober omgewisseld.

Op zaterdag 1 oktober vindt het evenement ‘Wij, de rivier’ plaats bij De Maaskantine, Plantagelaan 2, Rotterdam. In dit gesprek wordt je uitgenodigd een stem in de rivier te nemen. Dit is een rollenspel gebaseerd op het boek ‘Het Parlement der Dingen’ van Bruno Latour. Het gesprek wordt gemodereerd door Renée Rooijmans.

Op zaterdag 8 oktober gaan we in ‘De rivier als levende entiteit’ in gesprek met Eric van der Schans (director Environmental Management bij Port of Rotterdam), Monique Marijnissen (senior landschapsontwerper bij Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam), Klaas Kuitenbrouwer (initiator Zoöp en onderzoeker Het Nieuwe Instituut), Maud van den Beuken.
De locatie hiervoor wordt hierzien en z.s.m. bekend gemaakt.

2. Wij, de rivier

Zaterdag 1 oktober
Locatie: Prinsenhoofd, Noordereiland, Rotterdam

Het werk is te bezoeken van 12.00 – 18.00 uur, inhoudelijk programma 15.00 – 17.00 uur
Moderator: Renée Rooijmans
In de derde van de serie ‘Groot Water reist langs de Nieuwe Maas’ word je als gast uitgenodigd deel te nemen aan een publiek gesprek. Geïnspireerd op het ‘Parlement van de Dingen’ van Bruno Latour neem je de stem aan van een niet-mens en spreken we met en over de rivier als een op zichzelf staande entiteit.

3. De rivier als levende entiteit 

Zaterdag 8 oktober
Locatie: De Esch, Nesserdijk, Rotterdam, 51°54’06.9″N 4°31’29.5″E

Het werk is te bezoeken van 12.00 – 18.00 uur, inhoudelijk programma: 15.00 – 17.00 uur
Moderator: Renée Rooijmans
Met: Eric van der Schans (Director Environmental Management Port of Rotterdam), Monique Marijnissen (landschapsontwerper Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam), Klaas Kuitenbrouwer (initiator Zoöp en onderzoeker Het Nieuwe Instituut), Maud van den Beuken (beeldend kunstenaar).
In de tweede van de serie ‘Groot Water reist langs de Nieuwe Maas’ onderzoeken we de rivier als een levende entiteit. Door in gesprek te gaan met de Port of Rotterdam, Gemeente Rotterdam en een vertegenwoordiger van de rivier zelf, onderzoeken we welke belangen de mens heeft bij de rivier en hoe we ruimte geven aan de stem van de rivier. Welke stem heeft de rivier zelf en hoe erkennen we deze stem?

4. Ontmoeting met de rivier

Vrijdag 14 oktober
Locatie: naast de SS Rotterdam, van 9.00 – 18.00 uur

Tijdens de vierde van de serie ‘Groot Water reist langs de Nieuwe Maas’ ben je welkom in gesprek te gaan met Maud van den Beuken over het werk ‘Groot Water’. Zij zal tijdens het International Symposium: 150 Years New Waterway afsluitend aan 150 jaar Nieuwe Waterweg, de hele dag aanwezig zijn met haar werk bij de SS Rotterdam.