Ga naar de inhoud

‘Links is niet woke’ – Susan Neiman in debat met Bas Heijne (uitverkocht)

Volgens filosoof Susan Neiman is ‘woke(isme)’ in strijd met de basisprincipes van links gedachtegoed. In haar nieuwe essay Links is niet woke schrijft zij over hoe ‘woke’ mensen in hokjes stopt. 

Meer informatie over dit evenement

Datum

2 mei 2023 van 20:00 – 00:00

Locatie

Debatpodium Arminius
Museumpark 3
Rotterdam

Het identiteitsdenken in sociale en linkse bewegingen reduceert mensen volgens Neiman tot hun etniciteit of gender. Dat leidt volgens haar tot ’tribalisme’, het idee dat je je alleen maar verbonden kunt voelen met mensen uit je eigen groep. Neiman stelt daar de idealen van de Verlichting en het universalisme: mensenrechten en solidariteit ongeacht de verschillen in afkomst, gender en etniciteit, tegenover. Ze roept op elkaar niet te bestrijden, maar juist samen voor gemeenschappelijke universele waarden op te komen.

Auteur Bas Heijne trekt heel andere conclusies als hij de idealen uit de Verlichting tegen het licht houdt. Volgens hem bestaat ‘woke’ niet als beweging maar wordt de term door radicaal-rechts gebruikt om links gedachtegoed weg te zetten als een gevaarlijke ideologie en om niet in te hoeven gaan op kritiek van activisten. Het woke-spook kan volgens hem worden ingezet tegen alles waar je te lui voor bent om over na te denken. “Tegen alles wat je oproept om je blik anders te richten, tegen alles wat verandering en inspanning vergt.”

Onder leiding van journalist en programmamaker Marianne Klerk gaan Neiman en Heijne in debat.

Voertaal: Engels

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius i.s.m. Donner.

Debatpodium Arminius

Gerelateerde inhoud