Ga naar de inhoud

Manifestatie Recht op Rust

Pauluskerk Rotterdam en Rotterdamse kunstenaars en gemeenteraadsleden bouwen tentenkamp voor het stadhuis op 20 december Overnachten pal voor het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam, in solidariteit met dakloze Rotterdammers. Dat is wat tientallen mensen in de nacht van woensdag 20 december op donderdag 21 december gaan doen tijdens een nieuwe Recht op Rust-actie. 

‘Deze avond en nacht voorafgaand aan de laatste raadsvergadering van dit jaar bouwen we een tijdelijk tentenkamp pal voor het stadhuis aan de Coolsingel’, vertelt Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de Pauluskerk Rotterdam. ‘Iedereen die dakloos is, of solidair is met wie geen slaapplek heeft, kan hier de nacht doorbrengen. Kom ook in actie! Want iedereen heeft recht op rust.’

De manifestatie vindt plaats in de donkere dagen voor kerst: op woensdag 20 december van 19.00 uur tot donderdag 21 december 10.00 uur. Op woensdagavond is er een programma met een diner, muziek en sprekers op de zeepkist. ’s Ochtends komen we samen voor een ontbijt voor het stadhuis. ‘En we blijven deze winter maandelijks doorgaan met manifesteren tot er een oplossing komt voor deze kwetsbare mensen’, zegt Van Leerdam.

De Recht op Rust-beweging pleit voor een permanente nachtopvang in Rotterdam waarin iedereen welkom is. Ongeacht je afkomst of je papieren. Dat is het minimale, want een duurzamere oplossing is het huisvesten van dakloze mensen via een Housing First-formule. De huidige winteropvang waarin alle Rotterdammers welkom zijn, gaat enkel open wanneer de gevoelstemperatuur onder de nul graden komt. Dat is onmenselijk. 

Veldbedden voor dakloze Rotterdammers

In oktober vond een eerdere editie van Recht op Rust plaats op het plein voor Station Rotterdam Centraal. Toen brachten tientallen mensen de nacht door in de buitenlucht. De avond en het begin van de nacht stonden in het teken van ontmoeting, muziek en eten en drinken. De vijftig veldbedden die daar toen stonden, werden bijna allemaal bezet door dakloze Rotterdammers. 

Dat doen we nu opnieuw: met een bevlogen groep mensen bouwen we een tijdelijk tentenkamp en een warme plek waar iedereen welkom is. We laten de stad zien die we wél willen: waarin iedereen tot rust kan komen, er ruimte is om elkaar te ontmoeten en waar we zorg voor elkaar dragen. Raadsleden in de organisatie

Extra bijzonder is dat de actie nu wordt gesteund door een grote groep raadsleden uit de gemeenteraad van Rotterdam. Bij de vorige Recht op Rust-actie waren zij al in groten getale aanwezig, maar nu doen zij actief mee in de organisatie. 

De manifestatie wordt georganiseerd door de Pauluskerk Rotterdam, een groep bevlogen Rotterdamse beeldend kunstenaars en raadsleden uit de gemeenteraad van Rotterdam. Met hulp van andere Rotterdamse organisaties, waaronder het CBK Rotterdam en Basisberaad. 

Wees welkom! Woensdag 20 december van 19.00 uur tot donderdag 21 december 10.00 uur.

Meer informatie over dit evenement

Datum

20 december 2023 t/m 21 december 2023 van 19:00 – 10:00

Locatie

Stadhuis
Coolsingel 40
Rotterdam

Gerelateerde inhoud