Ga naar de inhoud

Middelmaat aan de Maas: hoe wordt Rotterdam weer een vernieuwende architectuurstad?

Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Hoe lang blijft het zelfbeeld van de rafelig-maar-stoer-creatieve-havenstad nog houdbaar? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

Meer informatie over dit evenement

Datum

20 juni 2024 van 15:30 – 18:00

Locatie

Henketpaviljoen Boijmans
ingang Melkkoppad (Museumpark)

De Rotterdamse architectuur is onderhevig geworden aan risicobeheersing en winstmaximalisatie. Tim Peeters, architect en mede-oprichter van ontwerpbureau Falsework, analyseert in zijn recent gepubliceerde essay ‘Middelmaat aan de Maas’ op Vers Beton het gevolg van deze houding. Volgens hem leidt het tot een verlammende voorspelbaarheid: “De ontwikkelmachinerie is vastgeroest op standje notably boring” en: “Gebouwen zijn verworden tot assets en kraken en smaken dan ook steeds meer naar spreadsheets van gipskarton.”

Wat moet er volgens Peeters anders, of beter? Dat begint met meer gemeentelijke regie over het bouwen, zodat gebouwen die op papier voor ‘duurzaam’ doorgaan, dat in werkelijkheid ook zijn. En woningen oplevert die echt betaalbaar zijn en blijven. Maar er is ook nood aan een nieuwe toekomstvisie waarin Rotterdam zich opnieuw uitvindt: Rotterdam has to change to stay the same.

“Het kan niet anders dan dat het creatieve en verbeeldende instinct van Rotterdam staat te trappelen om met zo’n stip aan de horizon aan de slag te gaan,” besluit Peeters zijn essay. Om die energie bij elkaar te brengen organiseert Vers Beton een goed gesprek over de staat van de Rotterdamse architectuur. Hoe kan het tij gekeerd worden?

Sprekers:

  • Tim Peeters, architect en mede-oprichter van Falsework
  • Sanne van Manen, architect, Platform Woonopgave
  • Nanne de Ru, architect en ontwikkelaar van Powerhouse / RedCompany

Gespreksleiding is in handen van Teun van den Ende, redacteur Bouwende Stad bij Vers Beton.

Donderdag 20 juni 

15:30 inloop

16:00 – 17:00 gesprek

17:00 – 18:00 borrel 

Tickets

Entree is gratis, meld je hier onder aan.

Gerelateerde inhoud