Voor de harddenkende Rotterdammer

In St. Petersburg staat een fake-news-fabriek die op Instagram, Youtube en Tiktok probeert Nederlanders tegen elkaar op te zetten. In Europa is de Russische staatszender RT vanwege de oorlog in Oekraïne door de Europese Unie verboden. Veel mensen zien fake news als een van de grootste bedreigingen van de democratie en regelmatig zijn er schandalen, zoals bij de Amerikaanse verkiezingen met Cambridge Analytica. Moet fake news, oftewel misbruik van de vrijheid van meningsuiting, verboden worden? Wanneer is daar sprake van? En wie mag dat bepalen?

In Arminius op 18 september 15:00 de volgende sprekers:

Thomas Bruning is algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en bestuurder van Villamedia Uitgeverij. Hij is met enkele andere partijen een proces gestart om het verbod op RT terug te draaien.

Fatiya Munkaila is advocaat bij Brinkhof en gespecialiseerd in media- en informatierecht, waaronder de komende Digital Services Act die sociale media aan banden moet gaan leggen.

Sanne Kruikemeier is hoogleraar Digitale Media en Samenleving aan de Wageningen University & Research en doet onderzoek naar de effecten van fake news.

Marcel Maussen is universitair docent Politicologie bij de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de rol van de vrijheid van meningsuiting.

Hubert Smeets is Ruslandkenner, journalist bij NRC en historicus. Hij is een van de oprichters van het kennis- en analyseplatform Raam op Rusland.

Armèn Hakhverdian is gespreksleider. Hij is docent Politicologie en maker van meer dan honderd podcasts over populisme.

Dit debat wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Arminius.

Leden van Vers Beton kunnen via deze link korting krijgen op evenementen van Arminius.