Ga naar de inhoud

Ruimtelijke ordening van nu met Wouter Vanstiphout

Met een nieuwe lezingenreeks kijken we samen met stedenbouwers, architecten, actieve burgers en ambtenaren naar de belangrijke opgaven en mogelijke kansen die er liggen voor samenwerking omtrent de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Meer informatie over dit evenement

Datum

6 april 2023 van 19:30 – 21:00

Locatie

Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam

Met in de eerste editie te gast: Wouter Vanstiphout. Als we kijken naar ruimte in Nederland, hebben we meer plek nodig voor het bouwen van woningen, wegen, spoorlijnen, natuur en andere publieke voorzieningen. 

Woningnood en onze grote behoefte aan energie, dataopslag en voedselproductie strijden om voorrang, tegen een achtergrond van een energie- en stikstofcrisis, groeiende ongelijkheid en de grote klimaatopgave. Met deze nieuwe reeks lezingen en gesprekken gaan we op zoek naar een nieuwe samenhangende visie op basis van kennis van het verleden en best practices van nu. Wouter Vanstiphout (architectuurhistoricus en onderzoeker) bijt het spits af en geeft naast een korte geschiedenisles een analyse van de ruimtelijke staat van Nederland. Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker (stedenbouwkundige en oud-directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam) praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Programma

 • 19:15 uur: deuren open
 • 19:30 uur: welkomstwoord en introductie door Riek Bakker
 • 19:45 uur: lezing van Wouter Vanstiphout
 • 20:30 uur: gesprek met Q&A met Wouter Vanstiphout en Riek Bakker
 • 21:00 uur: borrel in Het Nieuwe Café
 • 22:00 uur: einde van de avond

Nieuwe Instituut

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Bekijk de agenda