Ga naar de inhoud

Schie Café 2023: Hoe kijken we naar de rivier?

Het Cultureel Forum Schiedam organiseert het derde Schie Café. Met dit initiatief zetten we de Schie, waaraan Schiedam haar naam en bestaan dankt, in de schijnwerpers.

Meer informatie over dit evenement

Datum

29 maart 2023 van 20:00 – 21:30

Locatie

Bibliotheek Schiedam – Korenbeurs
Lange Haven 145
Schiedam

De toekomst van de Schie én de rijke geschiedenis komen aan bod in een levendig programma met inspirerende sprekers, muziek en performance.

Programma

De rijkdom aan thema’s die samenhangen met de rivier de Schie komt terug in een gevarieerd programma met aansprekende gasten.
Stedenbouwer Dirk van Peijpe (de Urbanisten) vertelt over de herontwikkeling van het Dirkzwagerterrein en de relatie met het water en het landschap.
Architect Gideon Peele (AtelierRuimDenkers) gaat in op het ontwerp voor een hotel in een pand, een voormalige distilleerderij, waar historie en nieuwbouw samenkomen.

Kunsthistoricus Geert Medema, spreekt over het cultuurhistorisch belang van de Schie als watersnelweg van de trekvaart in de 17e en 18e eeuw met Schiedam en de stadbestuurders van destijds in de hoofdrol.

Stadsdichter Jarl Lourens beschrijft met persoonlijke observaties en tintelende zinnen Schiedam op een andere manier dan we gewend zijn om naar onze stad te kijken.
Het sprankelende optreden van de muzikanten Anne Rats en Jasper de Koster maakt het avondvullende programma compleet.

De bijeenkomst wordt begeleid door Léon van Geest, een ervaren gespreksleider op het gebied van culturele en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Aanmelden

De toegang is gratis. Eerdere edities waren volledig volgeboekt. Reserveer snel als je erbij wilt zijn. Het maximaal aantal deelnemers is 80. Toegang is op volgorde van aanmelding.

Schie Café is een terugkerend programma en vormt de opmaat voor de publieksmanifestatie Zie de Schie die in oktober 2023 plaatsvindt. Dit initiatief van Cultureel Forum Schiedam is georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek Schiedam en is mede mogelijk gemaakt door het de Groot Fonds.

Fotograaf: Eric van Straaten

Cultureel Forum Schiedam

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda