Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedereen is moe en niemand heeft tijd. En dit komt, stelt van den Berg, doordat werk steeds meer van ons verlangt. En wij steeds meer van ons werk verlangen. Bovenop ons salaris vinden we dat werk betekenis, passie, voldoening en ontplooiing moet geven. Terwijl we meer tijd, aandacht en energie steken in onze banen, kunnen we bovendien minder zekerheden eraan ontlenen. Waarom nemen we dit voor vanzelfsprekend? 

Hoe en waarom zijn we, ondanks uitputting en uitbuiting, werk zo belangrijk gaan vinden? Waarom denken we dat betaald werk vrijheid en emancipatie brengt? Waarom zien we zorgen en opvoeden niet als werk? En wat zijn de gevolgen hiervan? In haar boek Werk is geen oplossing (2021) beoogt Van den Berg dat we radicaal moeten breken met ons begrip van werk. Wat ons nog rest is algehele staking, stelen en plunderen, oftewel: terugpakken wat de baas van je heeft ontvreemd. 

Marguerite van den Berg is stadssocioloog met aandacht voor onzeker werk, beleid en gender. Als universitair hoofddocent is zij werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was ze verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, City University of New York en Humboldt Universiteit in Berlijn. Daarnaast aan Het Nieuwe Instituut en Netherlands Institute for Advanced Study. 

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus, journalist, en programmamaker. Zij schrijft onder meer over gentrification, erfgoed en ongelijkheid. Daarbij is ze senior lecturer aan Erasmus University College. Eerder werkte ze als onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. 

Tickets zijn te koop op de website van Arminius

Meer info & tickets