Ga naar de inhoud

Stenen Tranen — H.J.A. Hoflandlezing

Ieder jaar op 14 mei herdenkt Rotterdam de verwoesting van de binnenstad door het bombardement in 1940. Het comité herdenking 14 mei organiseert jaarlijks een stadsbreed programma rondom deze herdenking, waaronder de H.J.A. Hoflandlezing.

Meer informatie over dit evenement

Datum

14 mei 2024 van 20:00 – 22:00

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110

Dit jaar verzorgt Lotfi El Hamidi, historicus en NRC-journalist, de achtste Hoflandlezing met als titel: Stenen tranen. De lezing is op 14 mei van 20:00 tot 22:00 uur gratis bij te wonen in het Bibliotheektheater van de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Voorafgaand aan de lezing zal de muzikale performance ‘Bommenregen’ van theatergroep Het Belangenrijk, in regie van Justin van Kampen, te zien zijn. De duur van de performance is exact dezelfde duur van het bombardement. Met de lengte van de performance en de muzikaliteit maken zij voelbaar wat de impact is geweest.

Gezoem in de verte kondigt onheil aan

Alles komt nu samen, ondergaan of bestaan

Een hoge toon, de lucht schreeuwt en kraakt

Terwijl de eerste bom, mijn stad, Rotterdam nu raakt

Bommenregen…

Over de H.J.A. Hoflandlezing

Henk Hofland (Rotterdam 1927-2016), schrijver en journalist, schreef in opdracht van het comité herdenking 14 mei het eerste essay in 2007: ’14 mei’. Hieruit volgde, mede als eerbetoon aan de schrijver, de jaarlijks terugkerende lezing. Met de lezing wordt het bombardement op Rotterdam herdacht en wordt de link gelegd naar de actualiteit. De vraag ‘Hoe maak je van een herinneringsgemeenschap een herdenkingsgemeenschap in een stad waar geen rechte lijnen lopen van toen naar nu?’ staat hierin centraal. 

Over Lotfi El Hamidi

Lotfi El Hamidi is een gedreven en veelzijdige historicus en journalist. Na zijn Martin van Amerongen-fellowship bij De Groene Amsterdammer is hij sinds 2017 werkzaam bij NRC. Zijn boek ‘Generatie 9/11: migratie, diaspora en identiteit’, werd in 2023 genomineerd voor de PrinsjesBoekenprijs. Lotfi beschrijft hierin hoe de levens van vele jongeren in Europa veranderden door de schokkende aanslag en hoe de plek van de islam in de westerse samenleving, migratie en integratie leidden tot verhitte debatten. In 2021 maakten Lotfi El Hamidi en journalist Wafa Al Ali hier al een podcast over voor NRC.

De H.J.A. Hoflandlezing is onderdeel van het stadsbrede herdenkingsprogramma dat na te lezen is op https://stadsarchief.rotterdam.nl/14-mei-herdenking-2024/ . De H.J.A. Hoflandlezing is een samenwerking van het comité herdenking 14 mei, Bibliotheek Rotterdam, Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam, Laurenspastoraat, Mariniersmuseum, Museum Rotterdam ’40-’45 NU, Gemeente Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en Stichting Laurenskerk.

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda