Ga naar de inhoud

THE MAKING OF’ MET: KADIR VAN LOHUIZEN EN DOKE ROMEIJN

‘Food for Thought’ – VPRO Meet-up

In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

Meer informatie over dit evenement

Datum

23 april 2024 van 19:30 – 00:00

Locatie

Keilepand
Keilestraat 9F
Rotterdam
Foto: Kadir van Lohuizen.  

Dit programma vindt plaats op dinsdagavond 23 april om 19.30 uur in het Keilepand  in Rotterdam M4H en wordt georganiseerd door KeileCollectief en VPRO. Entree is  gratis. Maar reserveer nu uw kaartje via de website van het KeileCollectief:

Aan de hand van filmfragmenten vertellen de makers hoe de documentaireserie Food  for Thought over het wereldwijde voedselsysteem tot stand is gekomen. Waarom  wilden ze deze serie maken, wat waren de obstakels, hoe hebben ze het aangepakt?  En hoe kijken ze terug op het totale maakproces. 

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van  productie tot op ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in de  vierdelige serie samen met co-regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter  het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische  Emiraten. De documentaires brengen in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft. 

Meer informatie over dit programma i.s.m. de VPRO. 

Sperziebonen, mango’s en avocado’s komen het hele jaar door uit Kenia. Het eten in  de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op  ons bord terecht komt. Dat is even ver als naar Australië en weer terug. Deze 

overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem van  een enorme schaal, waarin Nederland een grote rol speelt. 

Food for thought is een vierdelige VPRO documentaireserie op tv en NPO Start, elke  maandag, 22.15 uur, VPRO, NPO2, maar er is meer. Er is een prachtig boek  uitgegeven door Lannoo en een omvangrijke expositie in Het Scheepvaartmuseum in  Amsterdam. 

Hier vind je korte samenvattingen  van de documentaire-afleveringen, animaties die onderdelen in onze voedselindustrie  toelichten waarvan je steil achteroverslaat, en ook achtergrondartikelen. 

Meer informatie over de sprekers. 

Kadir van Lohuizen deed fotografisch verslag van meerdere conflicten in onder  andere Afrika, maar is het meest bekend door zijn langdurige documentaire-projecten  over onder andere de zeven rivieren van de wereld, de stijgende zeespiegel, de  diamantindustrie en de afvalindustrie. Op dit moment is zijn tentoonstelling Food for  Thought, over de wereldwijde voedselindustrie, te zien in het Scheepvaartmuseum.  Van Lohuizen is oprichter van documentaire-collectief NOOR Images en ontving  verschillende prijzen voor zijn fotojournalistiek. Hij nam meermaals deel aan de jury  van World Press Photo. In zijn recente boek After Us the Deluge bracht hij de  stijgende zeespiegel in kaart en het effect hiervan op mensenlevens. 

Doke Romeijn is een veelgeprezen regisseur bij de VPRO. Haar films en  documentaires gaan in veel gevallen over innovatieve en inspirerende oplossingen en  ideeën voor de toekomst, of het u gaat om de landbouw of sociale mobiliteit. 

De avond is gratis toegankelijk, maar meld u nu aan!

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda