Ga naar de inhoud

VPRO Tegenlicht meet-up: Planeetkoelers

Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap.

De Tegenlicht Meet-ups zijn ontstaan uit het idee om samen verder te kijken en tot constructieve ideeën te komen, waar onze uitzendingen ophouden. Elke meet-up valt op de laatste donderdag van de maand en volgt altijd na de televisie premiere. 

De meet-up begint met het kijken van de nieuwe aflevering, gevolgd met een gesprek met de makers en relevante personen rondom het desbetreffende onderwerp van de aflevering. 

Wat als we de planeet zouden kunnen afkoelen?

Zijn er noodoplossingen om de opwarming van de aarde te verminderen? En welke risico’s brengen die met zich mee? VPRO Tegenlicht spreekt wetenschappers en start-up ondernemers die met innovatieve technologieën proberen de aarde af te koelen.

Regisseur Stephane Kaas reist af naar de Amerikaanse westkust, de poolcirkel en de Noordzee, en verkent de wereld van climate engineering en spreekt met Silicon Valley-ondernemers, klimaatcowboys die het heft in eigen hand nemen en wetenschappers die pleiten voor een moratorium.

Verder onderzoekt hij wat de olie-industrie te zoeken heeft in de CO2-afvang en is hij bij de Sami die delen hoe klimaatverandering een bedreiging vormt voor hun leefwijze boven de poolcirkel. Hoog tijd voor een maatschappelijk debat.

In onze meetup Tegenlicht010 spreken we met de regisseur en drie Rotterdamse gasten verder over deze materie en onderzoeken we wat we in Rotterdam kunnen doen rondom het cool houden van onze city. Meet-up VPRO Tegenlicht Rotterdam wordt gemaakt door Nynke Schaaf van ConComCow, Connecting Communities in Coworking.

 • 17:45 Inloop
 • 18:00 Vertoning aflevering
 • 18:50 Pauze
 • 19:00 Meet-up met gasten

Praktische informatie

 • Datum en tijd: donderdag 25 januari 2024, van 17:45 tot 20:30 uur
 • Locatie: Centrale Bibliotheek, 4de verdieping, filmzaal
 • Toegang gratis, aanmelden verplicht via Ticketlink

Meer informatie over dit evenement

Datum

25 januari 2024 van 17:45 – 20:30

Locatie

Centrale Bibliotheek
4de verdieping, filmzaal

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda