Ga naar de inhoud

Zijn ‘commons’ de oplossing voor falen van overheid en markt?

Hoe regelen we de samenleving het beste? Op zowel ‘de markt’ als de overheid is veel kritiek. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor een derde weg, de zogenoemde ‘commons’.

Meer informatie over dit evenement

Datum

27 juni 2023 van 20:00 – 00:00

Locatie

Debatpodium Arminius
Museumpark 3
Rotterdam

Dit zijn goederen of middelen die in gezamenlijk bezit zijn van gebruikers. Bijvoorbeeld zonnepanelen voor de buurt, broodfondsen voor zzp-ers, maar ook Wikipedia of privaat natuurbeheer. Commons zijn populair: links hoopt de scherpe randen van doorgeschoten neoliberalisme te repareren, rechts is positief omdat commons leiden tot een kleinere overheid, ze zijn ook een vorm van ondernemerschap. Voor een introductie, zie hier.

Tine de Moor en Yara Al Salman zullen de commons bespreken, waarna enkele Rotterdamse commons aanschuiven alsook Rotterdamse politici. Welke commons zijn succesvol en waarom? Wat is hun rol in de maatschappij? Moet de Rotterdamse politiek commons meer omarmen, zoals bijvoorbeeld de stad Napels deed waar een ‘wethouder van commons’ werd aangesteld?

Tine de Moor is hoogleraar Sociale Ondernemingen en Instituties voor Collectieve Actie aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Ze doet al jarenlang onderzoek naar commons en zit ook in Raden van Bestuur van commons.

Yara Al Salman is universitair docent Ethiek en Politieke Filosofie. Ze promoveerde cum laude op de filosofie van de commons.

Dit programma wordt georganiseerd door Huub Brouwer/Universiteit Utrecht, het Nederlands Gesprek Centrum en Debatpodium Arminius

Debatpodium Arminius

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda