.
Voetbal is emotie, en die bij Feyenoord gaat diep. Ruim tien jaar aan afgeschoten plannen, nieuwe plannen en dure plannen maakt de discussie over Feyenoord City bepaald niet helderder. Journalisten Bram Logger en Guido van Eijck zetten voor Vers Beton, Open Rotterdam en FTM de feiten voor eens en voor altijd op een rij. Lees hier alle artikelen uit dit dossier.
Updates
Juni 2021: Waarom weten we nog steeds niet of Feyenoord een nieuwe stadion krijgt? Bram Logger geeft antwoord op de meest prangende vragen over Feyenoord City.
April 2021: een aantal bedrijven, waaronder bioscoop Pathé, stapt naar de rechter: waarom zouden zij moeten inschikken, terwijl de miljoenen voor een nieuw stadion er nog niet zijn?
December 2019: de provincie Zuid-Holland is zeer kritisch op de plannen voor het nieuwe stadion: er is te weinig rekening gehouden met de veiligheid en de hoeveelheid winkels en kantoren past niet binnen de richtlijnen.
Reportage: in Zweden staat ook een Feyenoord City
‘Neem als gemeente geen aandelen in een commercieel voetbalstadion’ is de waarschuwing van raadsleden uit het Zweedse Solna aan hun collega’s in Rotterdam. Het werd daar namelijk geen rooskleurig verhaal.
Video: zo zit de businesscase van Feyenoord City in elkaar
Feyenoord staat op het punt bijna een half miljard euro uit te geven aan een nieuw voetbalstadion. Hoe moet dat worden terugverdiend? In deze explainervideo die we samen met OPEN Rotterdam maakten legt Bram Logger op heldere wijze uit hoe de complexe businesscase in elkaar zit wat de risico’s zijn.
Wil je het hele verhaal liever eens rustig (na)lezen? Bekijk dan dit artikel:
Wie verdient er aan de plannen?
Feyenoord sloeg de afgelopen tien jaar 23 miljoen euro stuk op plannen maken. Feyenoord City is veruit de duurste. Waar gaat al dat geld aan op?
De obstakels die Feyenoord City nog moet nemen
Er moeten tal van afspraken gemaakt worden. Want Feyenoord City komt in de Nieuwe Maas, op een dijk en boven het spoor. Hoe vordert dat met Prorail, Rijkswaterstaat en Evides?
En dit is het Elftal achter de plannen
De opstelling van machtige mannen achter 25 jaar aan plannen voor een nieuw stadion. We spelen 4-4-2: vier verdedigers, vier middenvelders en twee spitsen.
Het slotstuk: waarom wordt Feyenoord City ondanks de risico's doorgezet?
Als het mis gaat, zit de club jaren op de blaren. Hoe is Feyenoord in deze situatie verzeild geraakt? Lees de grote reconstructie als slotstuk van dit dossier:
Bram Logger te gast bij Reporter Radio
Bram Logger was op 21 juli te gast bij Reporter Radio om te praten over het onderzoeksdossier. Luister hier de reportage en het interview terug.
Dit is een onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam, Follow The Money en SPIT en is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Houd Vers Beton in de gaten voor alle verhalen over Feyenoord City. Bij FTM lees je ook twee longreads over hetzelfde dossier:
- De gegarandeerde winnaar in het nieuwe Feyenoord Stadion is Goldmans Sachs.
- Feyenoord City gaat allang niet meer over Feyenoord
Vind je onderzoeksjournalistiek belangrijk en wil je het steunen? Dat kan door supporter te worden van Vers Beton of lid te worden van Follow the Money.
- een onmogelijke situatie ↩︎