Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
DIT DOSSIER WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR

We spraken vijfentwintig betrokkenen en analyseerden honderden documenten. Hieruit blijkt dat de familie en haar vertegenwoordigers in Rotterdam zelden voor een dichte deur staan. Het roept de vraag op wie er nu eigenlijk aan de touwtjes trekt: gemeente of gulle gever? 

De Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm stuit met haar filantropische dadendrang geregeld op een kritische gemeenteraad. Maar achter de schermen stelt het stadsbestuur alles in het werk om het haar gulle gever naar de zin te maken

Vers Beton – Nora Mabrouki – vd Vorm – Header Artikel1 – 2020

Lees meer

Hoe de steenrijke familie Van der Vorm macht en invloed koopt in Rotterdam

Over de contacten van de familie Van der Vorm met het Rotterdamse stadhuis.

De recente komst van de miljoenenfondsen met het vermogen van de familie Van der Vorm, geeft een nieuwe impuls aan een traditie van daadkrachtige weldoeners. Historicus Hilde Sennema analyseert het ontstaan van deze traditie en de invloed ervan op onze stad.

Vers Beton – Nora Mabrouki – vd Vorm – Header-Artikel 2 – 2020

Lees meer

Filantropie in Rotterdam: een traditie tussen argwaan en vertrouwen

Over de historische band van de familie Van der Vorm als weldoener met Rotterdam.

Podcast

In deze podcast spreken hoofdredacteuren Celeste Boddaert (OPEN Rotterdam) en Eeva Liukku (Vers Beton) met Maurice Geluk en Hilde Sennema over hun onderzoek naar de filantroop Van der Vorm. Waarom wilden zo veel mensen niet met ze praten? Hoe werkt zo’n WOB verzoek nu eigenlijk? En wat zijn de politieke reacties op het onderzoek?

Reportage over het onderzoek

Velen profiteren van de tientallen miljoenen euro’s die de filantropische stichtingen uitgeven, maar daar staat altijd iets tegenover. “Als ik het tot de kern terugbreng, dan blijkt macht en invloed te koop bij dit gemeentebestuur – een zorgelijke ontwikkeling”, zegt een Rotterdams raadslid. Bekijk de reportage met onderzoeksjournalist Maurice Geluk:

Bron: beeld: youtu.be

Dit onderzoek is een samenwerking van Vers Beton en OPEN Rotterdam, en is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de supporters van Vers Beton.