Ga naar de inhoud

Wat is Vers Beton?

Vers Beton is het tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer. We maken journalistiek voor een eigenzinnig en eerlijk Rotterdam.

Onze missie

Vers Beton bestaat sinds 2011 en ons oprichtingsmanifest uit die tijd staat nog steeds overeind: Rotterdam is een stad om over na te denken en van te houden, voorbij de gangbare clichés en bekende stropoppen. Na tien jaar is de context waarin we dat doen echter veranderd. Anno nu is het niet meer voldoende om slechts ‘debat om het debat’ na te streven.

Vers Beton is een journalistiek platform met een heldere missie: wij streven naar een eigenzinnige en eerlijke stad.

Dat is om te beginnen: een stad met een bloeiend cultureel en intellectueel leven, waar ideeën en initiatieven de ruimte hebben om te groeien. Een stad die zijn eigen trom slaat in de globale ratrace van steden die steeds meer op elkaar gaan lijken. Een stad waar niet elke centimeter is gladgestreken en financieel uitgemolken door projectontwikkelaars.

Een eerlijke stad is een stad die voor ál haar inwoners werkt en waar iedereen wordt gehoord. Een stad die seksisme, racisme en andere vormen van uitsluiting bestrijdt. Een stad waar de toegang tot het democratisch proces laagdrempelig is, en de macht scherp wordt gecontroleerd. Een stad die haar verantwoordelijkheid neemt in het verdedigen van democratische waarden en het tegengaan van klimaatverandering.

Steun onze missie: word abonnee!

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen én delen. Je bent al abonnee voor €7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis. Of neem een jaarabonnement en bespaar direct €15,-

Wat kun je van Vers Beton verwachten? 

We zijn er voor betrokken, nieuwsgierige en progressieve Rotterdammers die samen met ons dromen van een eigenzinnige en eerlijke stad.

Zoals altijd laat Vers Beton zich leiden door feiten en hebben we oog voor machtsverhoudingen in de stad. We schuwen complexiteit van de onderwerpen niet, maar brengen dat wel op een toegankelijke manier. Vers Beton is geëngageerd en op de hoogte van actuele ontwikkelingen, wij zijn altijd nieuwsgierig en lopen op de troepen vooruit. Daarbij trekken we heilige huisjes en platgetreden clichés van hun sokkel. We benoemen ongemakkelijke waarheden als dat nodig is en we leggen de feiten op tafel. Vers Beton is financieel onafhankelijk en niet bang voor de macht.  

Vers Beton informeert betrokken Rotterdammers over de ontwikkelingen van hun stad door middel van feiten, inzichten en begrip. Wij dragen bij aan gefundeerde meningsvorming door middel van opinies, analyses en duiding. Wij controleren de macht en leggen machtsstructuren en structurele maatschappelijke problemen bloot door middel van financieel onafhankelijke journalistiek.

Medewerkers

Hoe we begonnen

In 2011 begon Vers Beton aanvankelijk als initiatief dat 100% werd gedragen door vrijwilligers. In de loop van de tijd is Vers Beton er steeds beter in geworden om hier en daar wat geld te verdienen, maar er miste nog altijd een goed verdienmodel en was voor lange tijd volledig afhankelijk van vrijwilligers. In september 2018 is Vers Beton gestart met een campagne om ‘supporters’ te werven. Sinds november 2021 heeft Vers Beton een ledensysteem, en een betaalmuur voor de meeste artikelen die alleen voor leden toegankelijk zijn.

Verdienmodel

Vers Beton ontvangt geen structurele subsidie en heeft geen grote geldschieter. Vers Beton kan onafhankelijk blijven bestaan dankzij onze leden. (Word nu lid!)

Dit verdienmodel wordt verder aangevuld door:

  • Redactionele samenwerkingen met het Productiehuis Vers Beton. (Lees meer)
  • Langerlopende partnerschappen, zoals met AIR.
  • Commerciële opdrachten: deze verschijnen niet op de website! (Lees meer).
  • Advertenties & Vacaturebank (Lees meer)
  • Projectsubsidies

Samenwerken?

Voor informatie over redactionele samenwerkingen of een inhoudelijk partnerschap, neem contact op met hoofdredacteur Eeva Liukku: [email protected].

Om gebruik te maken van de commerciële diensten van Vers Beton, neem contact op met zakelijk leider Hilde Westerink: [email protected].

Voor het plaatsen van een vacature in onze vacaturebank, of een evenement in de agenda, neem dan contact op met [email protected].

Stichting Vers Beton

Vers Beton is een stichting. Het doel van de stichting is “het bevorderen van een stedelijke discussie over Rotterdam in al haar facetten door middel van journalistieke producties”.

Directie van de stichting wordt gevormd door Eeva Liukku en Hilde Westerink. De directie wordt gecontroleerd door een Raad van Toezicht. Deze bestaat uit:

Redactiestatuut

In december 2019 heeft Vers Beton het redactiestatuut vernieuwd. Hierin is de verhouding tussen de redactie, medewerkers, directie en Raad van Toezicht vastgelegd, en het bewaakt de redactionele onafhankelijkheid. Je kunt het document hier downloaden.

Prijzen

Vers Beton heeft inmiddels diverse nominaties binnengesleept en prijzen gewonnen.

In 2024 zijn er drie artikelen van Vers Beton genomineerd of in de prijzen gevallen. We hebben twee internationale prijzen voor datajournalistiek gewonnen voor het onderzoek naar het bijstandsalgoritme: de Philip Meyer Journalism Award en de Sigma Award. We zijn ook genomineerd voor een Tegel in de categorie Regionaal en genomineerd voor de Loep van de VVOJ.

In 2020 heeft het onderzoek naar Jeugdzorg een nominatie in de wacht gesleept voor De Tegel in de categorie regionaal.

In 2017 wonnen we de Persprijs Rotterdam met het boek ‘Help we zijn Populair’, dat in november 2016 verscheen bij Nai010. In 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 en 2019 zijn producties van Vers Beton genomineerd voor de prijs.

In 2016 zijn we genomineerd voor de prijs voor de beste internetjournalistiek van de VOJN.

We kregen in 2013 de aanmoedigingsprijs van The Challenge (voor vernieuwende journalistieke ideeën) en een speciale vermelding van De Loep (de jaarlijkse prijs voor onderzoeksjournalistiek van de VVOJ).

Contactgegevens

Stichting Vers Beton
Coolsestraat 140
3014 LN Rotterdam

KvK: 59018364
BTW: 853282031B01

mail: [email protected]