Ga naar de inhoud

Onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Vers Beton bestaat sinds 2011 en ons oprichtingsmanifest uit die tijd staat nog steeds overeind: “Rotterdam is een stad om over na te denken en van te houden, voorbij de gangbare clichés en bekende stropoppen.” Na tien jaar is de context waarin we dat doen echter veranderd. Anno nu is het niet meer voldoende om slechts ‘debat om het debat’ na te streven.

Onze missie

Vers Beton is een journalistiek platform met een heldere missie: wij streven naar een eigenzinnige en eerlijke stad. Dat is om te beginnen: een stad met een bloeiend cultureel en intellectueel leven, waar ideeën en initiatieven de ruimte hebben om te groeien. Een stad die zijn eigen trom slaat in de globale ratrace van steden die steeds meer op elkaar gaan lijken. Een stad waar niet elke centimeter is gladgestreken en financieel uitgemolken door projectontwikkelaars.

Een eerlijke stad is een stad die voor ál haar inwoners werkt en waar iedereen wordt gehoord. Een stad waar de toegang tot het democratisch proces laagdrempelig is, en de macht scherp wordt gecontroleerd. Een stad die seksisme, racisme en andere vormen van uitsluiting bestrijdt. Een stad die haar verantwoordelijkheid neemt in het verdedigen van democratische waarden en het tegengaan van klimaatverandering.

Wat kun je van Vers Beton verwachten? 

We zijn er voor betrokken, nieuwsgierige en progressieve Rotterdammers die samen met ons dromen van een eigenzinnige en eerlijke stad. Zoals altijd laat Vers Beton zich leiden door feiten en hebben we oog voor machtsverhoudingen in de stad. We schuwen complexiteit van de onderwerpen niet, maar brengen dat wel op een toegankelijke manier. Vers Beton is geëngageerd en op de hoogte van actuele ontwikkelingen, wij zijn altijd nieuwsgierig en lopen op de troepen vooruit. Daarbij trekken we heilige huisjes en platgetreden clichés van hun sokkel. We benoemen ongemakkelijke waarheden als dat nodig is en we leggen de feiten op tafel. Vers Beton is, mede dankzij betalende lezers, financieel onafhankelijk en niet bang voor de macht.  

Vers Beton informeert betrokken Rotterdammers over de ontwikkelingen van hun stad door middel van feiten, inzichten en begrip. Wij dragen bij aan gefundeerde meningsvorming door middel van opinies, analyses en duiding. Wij controleren de macht en leggen machtsstructuren en structurele maatschappelijke problemen bloot door middel van financieel onafhankelijke journalistiek.

Namens de hoofdredacteur en uitgever van Vers Beton,

Steun deze missie: word nu abonnee

Je bent abonnee voor €7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis. Of neem een jaarabonnement en bespaar direct €15,-