Vers Beton is een journalistiek platform met een heldere missie: wij streven naar een eigenzinnige en eerlijke stad. Dat is om te beginnen: een stad met een bloeiend cultureel en intellectueel leven, waar ideeën en initiatieven de ruimte hebben om te groeien. Een stad die zijn eigen trom slaat in de globale ratrace van steden die steeds meer op elkaar gaan lijken. Een stad waar niet elke centimeter is gladgestreken en financieel uitgemolken door projectontwikkelaars.
Vers Beton heeft diverse prijzen gewonnen en is een aantal keer genomineerd:
2024: Vers Beton wint twee internationale prijzen voor datajournalistiek voor het onderzoek naar het bijstandsalgoritme: de Philip Meyer Journalism Award en de Sigma Award. Vers Beton is dat jaar genomineerd voor een Tegel in de categorie Regionaal en genomineerd voor de Loep van de VVOJ.
2017: Vers Beton wint de Persprijs Rotterdam met het boek ‘Help we zijn Populair’, dat in november 2016 verscheen bij Nai010. In alle jaren van 2013 tot en met 2019 zijn producties van Vers Beton genomineerd voor deze prijs (inmiddels bestaat de Persprijs Rotterdam niet meer).
Vers Beton is een stichting met als statutaire missie ‘het bevorderen van democratische processen door middel van journalistieke producties, met een focus op de regio Rotterdam’. Stichting Vers Beton heeft een Raad van Toezicht en twee directeur-bestuurders.
ANBI-status (in aanvraag)
Als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) kun je fiscaal voordelig schenken aan de stichting, waarmee je onafhankelijke journalistiek mogelijk maakt.
Eeva Liukku (hoofdredacteur) en Hilde Westerink (uitgever) zijn directeur-bestuurders van de stichting.
Bekijk hier het rooster van aan- en aftreden en een overzicht van hoofd- en nevenfuncties van de leden van de Raad van Toezicht.
Oud-toezichthouders zijn Nabil Bantal en Jan-Kees van Vliet.
Governance Code Cultuur
Stichting Vers Beton onderschrijft en handelt naar de ‘Governance Code Cultuur (NL)’ (Richtlijnen om te zorgen voor goed, verantwoord en transparant bestuur).
Al onze inkomsten komen ten goede aan onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam. Wij hanteren een meerjarig beleidsplan om de missie van onze stichting te kunnen waarborgen. Ieder jaar maken we onze inkomsten en uitgaven openbaar in onze jaarcijfers. De volgende jaarrekeningen zijn hier te downloaden: 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023.
Elk jaar schrijft en publiceert hoofdredacteur Eeva Liukku een jaaroverzicht met daarin een overzicht van het werk dat we hebben gedaan en de impact die we hebben gemaakt. Bekijk alle jaaroverzichten via deze link!
Vers Beton hanteert een tweejarig beleidsplan. Het hoofdlijnendocument van het beleidsplan voor 2024 en 2025 kan gedownload worden via deze link.
In 2024 en 2025 ontvangt Vers Beton kernfinanciering van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek uit de deelregeling ‘Verduurzaming Onderzoeksjournalistiek’.
Daarnaast doen wij gedurende het jaar diverse fonds- en subsidieaanvragen om specifieke projecten mogelijk te maken. Voor 2024 hebben wij aanvragen en donaties toegezegd gekregen van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Fred Foundation en het European Journalism Fund.
Vers Beton biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid om te adverteren in de vacaturebank en de stadsagenda. Daarnaast bieden wij advertentieruimte aan in onze goed gelezen nieuwsbrieven! Ga naar Vers Beton Zakelijk om op de hoogte te blijven van ons aanbod.
Samenwerken met Vers Beton
Vers Beton is meer dan een online platform: we zijn een journalistiek en cultureel productiehuis dat vanuit verschillende disciplines opdrachten uitvoert en zelf projecten initieert. Op de pagina van Productiehuis Vers Beton vind je meer informatie over onze mooie projecten en hoe je met ons kunt samenwerken.
Vers Beton wordt mede mogelijk gemaakt door betalende abonnees, zowel zakelijk als particulier. Omdat wij vinden dat journalistiek voor iedereen van belang is, ook voor mensen met een kleine portemonnee, zijn onze artikelen altijd de eerste 24 uur gratis te lezen. Abonnees kunnen de artikelen onbeperkt delen met hun eigen netwerk. Daarnaast is het voor studenten en medewerkers van de EUR en de Hogeschool Rotterdam dankzij een instellingsabonnement mogelijk om de artikelen gratis te lezen.
Wij gebruiken cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Als je geen toestemming geeft, kan dit gevolgen hebben voor het gebruik van de site.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.