Ga naar de inhoud

Joke van der Zwaard

Links

Joke van der Zwaard is ontwikkelingspsychologe en zelfstandig onderzoekster/publiciste op het terrein van sociale ongelijkheid, sociale mobiliteit en emancipatie in relatie tot wonen, opvoeding en onderwijs. Ze woont en werkt in het Oude Westen en is initiatiefnemer van de Tussentuin, Recht op de stad en de Leeszaal Rotterdam West. 

Berichten van Joke van der Zwaard

 • Wat we kunnen leren van tegenspraak en solidariteit uit de stadsvernieuwing

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente zet tegenwoordig in op ‘stadsvernieuwing 2.0’ en wil bewoners meer zeggenschap geven. Psycholoog…

 • Facelift te strak voor het Oude Westen

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  In de presentatie van de facelift voor het Oude Westen wordt de waarde van de huidige bewoners en de wijk ontkend. Daarmee creëert de woningcorporatie al bij voorbaat afstand tussen oude en nieuwe bewoners, vindt Joke van der Zwaard.

 • Koester hoge verwachtingen van ‘burgerkracht’

  • Politiek

  De gemeente Rotterdam loopt voorop met de terugtrekkende overheid, budgetten worden flink gekort en daarom wil de gemeente een beroep doen op ‘burgerkracht’ in de samenleving. Maar kunnen de zwakkere wijken van Rotterdam dat wel opbrengen? Een veelgehoorde kritiek is dat inzetten op burgerkracht de ongelijkheid tussen wijken zal vergroten. Joke van der Zwaard en Maurice Specht zijn daar niet bang voor. Mits de gemeente kwaliteit levert en de eigenwaarde koestert die zelfredzaamheid in de wijken mogelijk maakt.