Ga naar de inhoud

Vers Beton en AIR

Dankzij AIR en een team van architectuurschrijvers bouwen we twee dossiers op, gecoördineerd door onze ‘chef architectuur’ Teun van den Ende. Wil je iets kwijt over deze dossiers? Neem dan contact op met Teun: [email protected].

Dossier: Architectuurkritiek

De verleidelijke plaatjes en ronkende teksten over nieuwbouw vliegen je om de oren. Credo’s als #Makeithappen en ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ bevestigen het stoere imago van Architectuurstad Rotterdam. Maar hoe pakken toekomstdromen uit in de praktijk? Vers Beton onderwerpt plannen en ontwerpen van vastgoedjongens en architecten aan een onafhankelijke reality check en geeft – indien nodig – ongezouten kritiek.

Architectuurkritiek

Dossier: De Nieuwe Lichting

Rotterdam is de stad van grote gevestigde architectuurbureaus en starchitects. Maar wie staat in de coulissen te trappelen? Hoe kijkt de nieuwe generatie architecten tegen het vak aan? Vers Beton spoort jonge en veelbelovende ontwerpers op en vraagt ze naar hun ideeën over de toekomst van Rotterdam. Lukt het ze om een eigen stempel op de stad te drukken?

De Nieuwe Lichting

Lange samenwerking

AIR organiseert het publieke en professionele debat over de stad en zijn ruimtelijke verschijningsvorm. AIR en Vers Beton streven hetzelfde doel na: we geloven allebei dat Rotterdam floreert bij een goed stedelijke debatklimaat. De samenwerking met AIR gaat al langer terug. Deze begon al in 2013 en is in 2015 bestendigd als een structureel partnerschap waarbij de inhoud centraal staat.

Lees hier meer informatie over redactionele samenwerkingen met Vers Beton.

AIR is het Architectuur Instituut Rotterdam.

Zij organiseren het publieke en professionele gesprek over het ontwerp van de stad.

Bekijk ook

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

    • Architectuurkritiek

    Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

  • Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is zoveel meer dan een afvalinzamelingsgebouw

    • Architectuurkritiek

    Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. Reden voor Teun van den Ende om zich in de reuring van de Afrikaandermarkt te begeven. Daar trof hij een familiale microkosmos waarin de medewerkers van het Grondstoffenstation een vertrouwd gezicht vormen voor de bewoners. En kreeg hij na vijf minuten al een tasje roti in de handen geduwd.